Neurofeedback

A neurofeedback, más szóval EEG biofeedback, egyfajta visszajelzés arról, hogy agyunk, hogy működik. Agyunk működése jól leírható agyhullámainkkal. Ezen hullámok eloszlása és aránya egészséges személy esetén jellemző eloszlást mutat. Eltérés esetén ezen arányok megváltoztathatóak megfelelő neurofeedback készülék segítségével.

A tréning során a kezelt személy a monitoron egy mozgó képet lát. A fejére elektródák kerülnek. Semmilyen áramot vagy mágnesességet nem vezetnek a fejbe, a készülék csupán tükörként jelzi az agyhullámokat a játék nyelvére lefordítva.
A tréning során többféle feladat is adható. A leggyakrabban a személy egy filmet vagy animációt néz. Amennyiben “jól állítja be” az agyhullámait megfelelő minőségben élvezheti a filmet. Amennyiben azonban nem figyel megfelelően, nem “dolgozik eléggé”, a film rossz minőségűvé, halkká, zajossá változik. A tréning során a kliens-az agyhullámainak változtatásával párhuzamosan- elérheti, hogy egyre élvezhetőbbé váljon a nézett film.

A teljesség igénye nélkül, fő felhasználási területek:
– Hiperaktivitás és figyelemzavarban szenvedő gyerekeknél kimagasló
eredményeket értek el, és ez az a terület, ahol a legyakrabban használják.
–    Születéskori oxigénhiányos állapot következtében kialakuló rendellenességek.
–    Tanulási zavarok
–    Viselkedészavarok korrigálása, dühroham előfordulásának csökkentése.-  – Autizmus spektrum zavar- aviselkedési tünetek gyakran lényegesen csökkenthetőek
– Sok esetben mérsékelhetők a kényszerek, a tic, a dadogás, a fülzúgás.
–    Relaxáció fokozása, szorongás, alvászavar csökkentése, alvás elmélyítése,
stressz-csökkentés
– Teljesítmény fokozása /iskolában, sportban/ – Kreativitás növelése /művészetben/

Bemutató videó a neurofeedbackről: itt

Dr. Varga Tamás – gyermekpszichiáter