Autizmus specifikus terápia

Az autizmussal élő gyermekek terápiájának első lépése szintfelmérés, ekkor az autisztikus tünetek súlyosságát, a gyermek szocializáltsági szintjét, irányíthatóságát, együttműködési készségét, valamint figyelemtartásának, gondolkodásának, emlékezeti teljesítményének színvonalát mérjük fel.
A vizsgálati eredmények ismeretében konzultáció során egyeztetjük a szülőkkel a fejlesztendő területeket, fejlesztési feladatokat. A terápia során szoros kapcsolatot tartunk a szülőkkel, megvitatjuk a gyermekek speciális nevelési szükségleteivel kapcsolatos kérdéseket az otthon zajló szocializációs folyamat támogatására.
A gyermekek fejlesztése játékos formában történik, fejlesztő/didaktikus játékok illetve kreatív foglalkozás alkalmazása segítségével. Gyakran a kooperáció, az irányíthatóság kialakítása az első fejlesztési feladat. Törekszünk a gyermekek kommunikációs igényének serkentésére is. Fontos a figyelem felkelthetőségének kialakítása, illetve rögzíthetőségének javítása. Törekszünk a közös tevékenység örömének megtanítására is. Összességében a terápia rugalmas, az adott gyermek fejlettségi szintjéhez és autisztikus tüneteinek milyenségéhez alkalmazkodó.
Dr. Újváry Edit – klinikai gyermekszakpszichológus